top of page
MY BUTTON
 
 
55,186 km²
Ett län fyllt med allt från havsbotten till högfjäll. Här visas några exempel på det du kan stöta på
i länet. 

Tips:

Passa på och fundera på vilka arter som visas... Facit kommer om du håller muspekaren i bildens nedre kant. 

Om föreningen

Föreningen grundades i början av 80-talet av Stefan Ericsson. Genom åren har många exkursioner, föreningsmöten och inventeringsveckor passerat. 

Länsfloran

Det stora projekt som vi aktivt jobbar med är Länsfloran. Vi har tyvärr inte så mycket publik aktivitet kring denna för tillfället men arbetet pågår......

Hjälpa till?

Egen inventering?

Rapportera på Artportalen?

Montera växter i Herbariet?

Föreslå nåt eget sätt!!!

Fynd sommaren 2022

En ny sajt med allt man behöver om svensk flora. Sök arter, utbredningskartor och bilder. 

klicka här! 

För mer information kring svensk botanik och lokalföreningar -

klicka här! 

Här hittar du rapporter om Sveriges flora och fauna. Du kan se dagens observationer eller söka på ditt favoritställe. Börja rapportera dina fynd, allt är av intresse! klicka här!

Här finns information i form av en sökbar databas med växter i de offentliga herbarierna i Sverige. Allt är inte registrerat ännu men arbetet går långsamt framåt.

klicka här!

Butomus umbellatus Blomvass Vb, Byske, Storblåbärsholmen (41).JPG

I början av augusti så åkte några ut till ön Pite-Rönnskär i länets nordöstra hörn för att bättra på artlistan för rutan. Även några öar i närheten besöktes. 

Häftigaste fyndet blev nog arten på bilden, Blomvass (Butomus umbellatus). Finns i Norrbotten och söder om länet. Har hittats ett fåtal gånger tidigare men ingen lokal är vad vi vet aktiv idag. Så det var ett nyfynd vi gjorde. Tillsammans med blomvassen fanns bl.a. även nickskära( Bidens cernua) och andmat (Lemna minor). Inte helt vanliga arter och ganska överraskande fynd långt ut i havsbandet i en liten tjärn. 

Samtliga gillar näringsrika vikar så är något man kan leta efter. Blomvassen finns även som vattenväxt med ett annorlunda utseende med mjuka blad helt under vattnet. 

En annan helt ny art är Kustarun (Cantaurium littorale var. littorale) som dök upp på Järnäsudden i Nordmalings socken. Ett hundratal plantor blommade och nu blir det spännande att följa om det finns några 2023 då arten är ettårig och måste producera frön!

received_1073254359972853.jpeg
bottom of page